Home > Berita > 2cara untuk menambah kelajuan perfomance(perlaksanaan) wxp

2cara untuk menambah kelajuan perfomance(perlaksanaan) wxp

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP --> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

salam sejaterah semua,tips kali ini saya nak kongsikan cara-cara untuk melajukan lagi perfomance wxp dengan mengubahkan sedikit setting di original default setting wxp.jadi rasanya tips ini sudah ramai yang tahu tapi mungkin lagi ramai yang tidak tahu!…

1. Untuk Menambah kelajuan perfomance(perlaksanaan) window XP

Di dalam salah satu folder di system window (drive C) tu akan mengandungi beberapa dan sering menyimpan beberapa file yang tak diperlukan dan dan boleh dibuang dan yang akan memberatkan drive c,apakah folder tu?nama folder tu “Prefetch”,ok sekarang kan dalam folder tu akan terdapat banyak sekali file2 yang tak berguna(junk) jadi kita buang file tu dalam tu semua,jangan korang buang folder dia sudah.caranya pergi Ke Drive C,Klik window ,klik perfecth,tengokkkkk,kan ada banyak file2 keparat kat situ,apa lagi buang lah,tak kan nak buang pun aku nak ajar….takut?takderr lahh jangan risau,takder benda punya..aku jamin…di nasihatkan buaang file2 keparat tu setiap minggu,tapi kalau aku,aku buang tiap2 hari,pasal tiap2 hari dia keluar hasil dari setiap program yang kita bukak .

Cara Kedua Meningkatkan Perfomance window XP

Tweak.Biasa kita dengar nama tu,tweak tu kalau dalam bahasa melayu dia “memulas”maknanya korang pulas window korang untuk adjust tulisan,penggunaan mouse,scroll dan memacam lagi,walaupun kita dah puas pulas2 tu tak nampak kesan jugak dan perfomance window kor masih lemau lagi..jadi kita tingkatkan lagi perfomance window kita dengan: kita pergi kat Icon my computer klik kananpropertiesadvancedperfomancesetting(perfo mance option)visual effectcustom.dekat custom tu kita disablekan benda nie semua:

Fade or slide menus into view

Fade or slide ToolTips into view

Fade out menu items after clicking

Show Shadows under menus

Slide open combo boxes

Slide taskbar buttons

Use a background image for each folder type

Use common tasks in folders

Siap dah…cuba tengok performance window korang,agak laju sikit kan,tapi ada di antara effect kat situ kalau korang disablekan akan memberi kesan pada setiap window drive/folder yang korang bukak akan hilang menu kat belah kiri tu iaitu kalau disablekan use common tasks in folder..dia jadi cam window biasa jerk…tapi ok jugak takder masaalah,Cuma kureng sikit jerk…. Ok selesai…

so…jangan lupa ke sini lagi yer,,,untuk mendapatkan tips&trik di masa akan datang…

Artikel Yang Mungkin Anda Minati

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *