Home > Berita > 5 PUNCA BADAN TERLALU KURUS

5 PUNCA BADAN TERLALU KURUS

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP --> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

badan kurus
Foto – tuffix.deviantart.com

5 PUNCA BADAN TERLALU KURUS | Bentuk badan yang ideal adalah impian setiap wanita. Pun begitu ada juga wanita yang mempunyai badan yang terlalu kurus. Hal ini membuatkan seseorang kurang keyakinan diri.

Berikut beberapa punca yang membuatkan badan anda terlalu kurus.

1.Kekurangan Zat

Badan terlalu kurus boleh terjadi kerana kekurangan zat. Contohnya, pola makan yang tidak teratur dan jarang mengambil makanan yang sihat seperti telur, sayur-suyuran dan susu.

2.Faktor Genetik

Kurus boleh berlaku disebabkan oleh genetik dari kedua ibu bapa. Tetapi jika kedua ibu bapa tidak kurus, ia mungkin dari nenek atau saudara mara yang mempunyai badan terlalu kurus.

3.Terlalu Banyak Berfikir Dan Stress

Terlalu banyak berfikir membuatkan seseorang itu stress. Ia akan membuatkan anda mengeluarkan tenaga, jika anda terus berfikir dan tidak diimbangi makan dan istirahat yang seimbang maka akan terjadi pergolakan lemak dan protein di tubuh. Pergolakan itulah yang membuatkan otot anda jadi mengecil atau mengurus.

4.Kurang Minum Air Putih

Kurang minum air putih juga merupakan penyebab badan terlalu kurus.  Hal ini menyebabkan sistem penghadaman anda mengalami gangguan.Minum air secukupnya.Sebaiknya anda utamakan minum air putih dibandingkan dengan air lainnya. Ini adalah kerana air putih kaya dengan mineral berbeza dengan air lainnya yang sudah banyak mengandungi bahan kimia dan tidak baik untuk tubuh kita.

5. Kurang Bersenam

Kurang bersenam akan membuatkan badan mudah diserang penyakit. Ia boleh menyebabkan badan menjadi kurus. Oleh itu, rajinkan diri membuat senaman selalu untuk kesihatan tubuh.

sumber- Woman Online Magazine

Artikel Yang Mungkin Anda Minati

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *