Home > Berita > Asyik Bagi Bunga Je, Cuba Bagi ‘Chocolate Bouquet’ Pula, Buat Sendiri Lagi, Baru Istimewa Sikit

Asyik Bagi Bunga Je, Cuba Bagi ‘Chocolate Bouquet’ Pula, Buat Sendiri Lagi, Baru Istimewa Sikit

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP --> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

Tak lama lagi dah nak masuk musim konvokesyen, tidak pun setiap minggu, atau tiap bulan masti ada saja hari jadi, kontak erat, atau kekasih hati.

Kalau tidak pun, untuk keluarga sendiri, yang selalu ada sambutan, dan harus nak bagi hadiah, tanda penghargaan.

Seringkali, asyik bagi bunga jer, lama-lama simpan dalam kamar, apa kata buat kelainan sikit, dari bagi bunga, atau hadiah yang lama-lama akan layu, atau tersorok dalam bialik, baik untuk makanan, kenyang sikit.

Jom admin kongsi sikit, dari saudari Siti Nurfariha ini, macam mana nak buat 'karangan' coklat untuk buat hadiah.

Moh kita tengok langkah-langkahnya.

Chocolate Bouguet


Cara-cara buat chocolate bouquet hanya menggunakan sugar paper. Simpan dan simple

Barang-barang yang dibutuhkan


a. Coklat
b. Lidi
c. Span kering (satu span panjang potong menjadi dua bagian)
d. Ribbon
e. Gunting
f. Cellotape
g. Tali
h. Sugar paper (hitam)

1. Lem dan cucuk pada span

a. Lem kan coklat pada lidi (bisa guna cellotape / hot glue (untuk lebih kokoh)
b. Lem satu persatu sampai habis
c. Hasil coklat yang dah terpaku
d. Cucuk coklat yang siap terpaku pada span .. (gubah ikut kreativi / bisa lihat macam contoh mak iti buat)

2. Gunting sugar paper kepada dua bagian


* Sediakan dua keping sugar paper.
a. Guna sebagai alas
b. Guna untukk membungkus keliling

3. Mulai melipat kertas kemasan

a. Lipat setengah seperti dalam gambar
b. Balikkan kertas yang dilipat seperti dalam gambar
c. Lekatkan bagian yang dilipat dengan satu bagian kertas lagi menggunakan cellotape

4. Bungkus coklat

Alaskan coklat dengan sugar paper tersebut & bungkus coklat seperti dalam gambar. Lilitkan cellotape pada bagian tersebut. Pastikan lilit pada tempat yang ada span.

5. Gunakan kertas kedua

Ambil satu lembar kertas lagi dan potong menjadi dua bagian juga. Ambil satu bagian dan letak kertas tu pada bagian atas coklat seperti dalam gambar.

6. Ikat guna tali seperti macam ni

Akhirnya letakkan ribbon yang telah siap dibuat. For beginner, bisa ikat guna pita biasa pon ok. Lepas itu, sudah siap.

Carian ke artikel ini

Artikel Yang Mungkin Anda Minati

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *