Home > Berita > cara blogwalking tanpa halangan

cara blogwalking tanpa halangan

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP --> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

tengok tajuk aje pasti korang terharu bukan?.hehe..mesti punyalah.kalau tak bukan manusia namanya..haha..jangan ambil hati ye nanti jodoh lari..huhuh…
ok nak cerita sikit lah pasal faedah kebaikan blogwalking ni walaupun serba tak tahu tapi main tahu-tahu aje.bukan apa tapi sekadar nak peringatkan kembali kepada para-para member blogger yang maha pelupa seperti saya ini.sekali lagi jangan ambil hati yer.hehe…sebab benar kata DR M, melayu mudah lupa so korang tak boleh lagi melawan pendapat mantan PM MALAYSIA nie..oleh itu saya nak imbaukan kembali apakah kebaikan blogwalking ini buat kita sebagai ahli blogger tidak kira korang tu otai ka baru kah semi otai kah supaya tidak mensisikan etika berblogwalking ini.

sebenarnya blogwalking ini pertama sekali kebaikannya adalah ia punca datangnya traffik ke blog kita di samping itu blogwalking juga dapat mengeratkan hubungan sesama blogger,bertukar2 pendapat,pandangan dan juga ilmu.pendek kata tanpa blogwalking siapa lah pembaca blog kita dan siapalah yang memberi kita kritikan,cadangan,komentar serta tempat bertanya.so blogwalking ini yang bermaksud di dalam bahasa melayunya “blogberjalan-jalan”(mcm x sesuai plak..hehe) sebenarnya wajib untuk seorang blogger yang betul-betul serius dalam dunia blogger,dan untuk yang tidak berapa serius tu rasanya ada penting juga sebab mereka pun mahukan pengomen juga!.

ok berbalik kepada tajuk yang buat korang terharu itu adalah satu cara untuk kita blogwalking tanpa halangan maksudnya tanpa gangguan java script seperti iklan-iklan,shoutbox dan yg serupanya,sebab tahu kah anda 50 peratus daripada berat loading sesebuah kebanyakan blog adalah di sebabkan java scritp,jadi maksud sebenar pada tajuk artikel ini adalah kita blogwalking ke setiap blog tanpa java script.jadi jika tanpa java script loading sesebuah blog lebih cepat walaupun korang hanya menggunakan package internet broadband.
jadi caranya adalah seperti ini.masuk ke dashboard akaun masing-masing dan kemudian scrollkan mouse ke bawah cari teks ini “VIEW IN GOOGLE READER”. gambar contoh seperti di bawah ini
ladi korang blogwalking lah sepuasnya tanpa ada penghalang.blogwalikng cara seperti ini juga boleh korang buat bila korang menggunakan browser firefox.caranya masuk ke tools>options>content,dan uncek kan atau hilangkan tanda conteng di bahagian enable javascript.
tapi jika korang menggunakan cara ini keburukan yang korang alami adalah di mana korang tidak lagi dapat bermesrah dengan blogger yang singgah di blog tersebut yang hanya berlinkkan blog mereka melalui chat box yang sekarang ini hampir kesemua blog mempunyai javascript tersebut termasuk saya.
jadi dengan cara ini saya selalu gunakan blogwalking ke semua blog dan hanya ber backlink kan secara berkomentar sahaja dan ini lebih baik dari hanya meninggalkan jejak melalui chat box dan yang serupa dengannya.korang fikirlah sendiri!….adakah cara ini boleh diguna atau sebaliknya.sila beri penjelasan..

Artikel Yang Mungkin Anda Minati

14 comments

  1. nice info… Kb nak try lah…

  2. blogwalking….dari lagenda teragung..
    tq for info

  3. antara salah satu cara..tq

  4. ketam batu-sama-sama,jgn x try sudah..hehe..

  5. echaRierie-owh yeke..aku x penah jumpa pon.hehe..tapi tau bila cek2 fungsi2 dkt dashboad akaun tu…so buat lah manatahu mungkin lagi best..

  6. lagenda teragung-sama-sama..

  7. bagi saya xbest la baca entry kt google reader,xde feel.tp bila blogspot buat hal-reading list xkuar or intenet slow, jd silent reader kt google reader gak.:)

  8. selama ni pun dok view most of the blogs guna google reader je. mwehehehehe….

  9. cik aisha-sebenarnya tips untuk yang mepunyai package internet yg slow aje.hehe…

  10. shandye-kan aku kata baek,hehe..

  11. Salam Jo…

    Sis sangat suka blogwalking… (^_____^)V

  12. rindunya nak bw… 🙂

  13. Jawatan Kosong Kerajaan

    Tima kasih utk ilmunya.

    My latest entry 9 Jawatan Kosong Kerajaan Terkini 2011

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *