Home > Berita > Cara blok kandungan porno daripada kanak-kanak bila menggunakan google

Cara blok kandungan porno daripada kanak-kanak bila menggunakan google

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP --> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

google adalah tempat kita mencari apa sahaja infomasi yang kita perlu namun,bagi kanak-kanak penggunaan google search adalah amat bahaya apalagi bila mereka men-search kan kandungan seperti porno dan sebagainya yang membolehkan mereka terpengaruh seterusnya membawa pada
oleh itu,untuk mengelakkan kanak-kanak ini dapat men-search kandungan porno di google korang hanya perlu mengubah sedikit setting pada google akaun korang masing-masing,tapi ingat satu akaun untuk satu pc/laptop sahaja,jika mempunyai lebih dari satu akaun,akaun tersebut juga harus di blok dengan cara yang sama.
ok.untuk mengubah setting pada google pertama korang sign in dulu  kalau belum dan kalau sudah,lihat setting disebelah kanan nama korang seperti screnshot yang saya dibawah ini
klik setting search,lepas tu di bawah tajuk safe search,klik pada lock safe search,bila korang klik safe search google meminta korang sign in sekali lagi untuk memastikan korang betul-betul ingin meneruskan mem-blok safe search tersebut.
selepas korang klik lock safe search ini akan mengambil masa beberapa saat untuk mereka mem-blok semua laman web yang mempunyai kandungan porno,dan kemudian korang selesai.untuk unlocking safe search pula korang hanya kembali ke safe search setting dan pilih unlock safe search dan siap.

jadi lepas ni saya harap anak-anak korang yang selalu berkongsi laptop/pc dengan korang tidak lagi terdedah pada benda-benda yang membuatkan mereka leka dan sebagainya.

#cara ini saya dapati dari seorang penjaga cyber cafe otai..hehe…tak rugi betul berkawan dengan mamat ni!..

Artikel Yang Mungkin Anda Minati

16 comments

  1. bukan je tuk kanak2..malahan juga berguna utk diri sendiri kan..hahah

    Entri Ngetop 15 Minit Bersama Van Der Sar di KLCC

  2. wah~ mmg nak cri ni.. thanks tau aja.. 🙂

  3. SpaQue-betol-betol sokong ngan ko..hehe..

  4. KB-semoga membantu lah ye..

  5. bgus ni.. untuk diri sendiri dan adik2 bawah umur….

    Akta 15 perlembagaan Pekerja Sosial

  6. aku nak block drpada pakwe aku tgk lah..wakkaka.

  7. klu iklan porno dy blok x?
    myampah bila nk bkak bnda laen da iklan2 porno nie..

  8. cikcleopatra.haha..kaki porno plak pakwe cik ni!,,,

  9. scha ahmad-bila kita blok safe search semua yg berunsur porno tidak akan keluar lagi..so iklan2 tu kalo bukan porno keluar lah..hehe..

  10. bagus nie..takot dak2 nie lak yang lagi teror…haha

  11. bagus….ilmu yg berguna

  12. owh thanks bro. aku pun baru aktif guna gmail lepas dah ada google+ haha

  13. Semua memang harus ada filternya karna baik buat untuk kita semua terutama sang buah hati kita…
    MEMBENTUK KARAKTER ANAK
    Salam suksesok

  14. Ina dah buat. Risau adik2 ina ni ha dok online suka sangat kunci pintu, Terima kasih!

  15. org tua pon kena block jugak, bkn bdk2 je. HAHA

  16. yep.. block jngn tk block.. kang tak pasal2 bende2 tk elok kuar.. ^_*

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *