Home > Berita > cara buat 3 colum pada footer template blog

cara buat 3 colum pada footer template blog

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP --> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

membuat 3 colum pada footer sesebuah blog mungkin senang bagi seorang yang mahir  dalam  kod-kod java scritp,tapi bagi mereka yang langsung tidak faham mungkin amat sukar membuat atau menambah-nambahkan  kod-kod pada template masing-masing dan mereka perlukan tutorial sebagaimana yang mereka hendakkan.

seperti saya,saya hanya memperaktikkan penggunaan java scritp ini daripada sebuah e-book,e-book yang saya maksudkan adalah sebuah e-book cara-cara penggunaan java scritp.tapi malangnya e-book ini saya belum lagi mengkongsikan pada korang semua atas sebab-sebab tertentu.hehe..nanti tunggu aje yer..

so.untuk kali ini pula saya mengkongsikan cara-cara menambah 3 colum pada footer template di sesebuah blog.macam template blog saya ini.saya yakin 50% daripada pengguna template adalah menggunakan template yang tanpa ada sebarang colum di bahagian footer template tersebut.dan untuk mencari template yang mempunyai 3 colum memang banyak dan mudah tapi oleh kerana layutnya yang mungkin tidak begitu sesuai bagi mereka. mereka terpaksalah mengubah suaikan atau menambahkan sedikit java scritp di dalam template tersebut dengan mengikut cara-cara yang saya sharekan ini.

ok kita teruskan untuk langkah pertama.pertama cari ]]> ini dan kemudian letakkan kod yang ada dibawah ini di atas ]]> tersebut

#footer-column-divide {

clear:both;

}

.footer-column {

padding: 10px;

}

Langkah 2

Cari kod berikut ini

Setelah itu hapus kode lalu ganti dengan kod berikut ini

Artikel Yang Mungkin Anda Minati

8 comments

  1. mai belajaq kat sini… tq kongsi ilmu

  2. Phentermine…..

    A nice post thanks for sharing…..

    http://www.PhentermineHome.com/

  3. thanks for the tutorial…nak cuba lepas ni….

  4. gud tutorial.. will be back to learn more!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *