Home > Berita > Cara Buat Widget Recent Post Dengan Thumbnails Dan Jumlah Coment

Cara Buat Widget Recent Post Dengan Thumbnails Dan Jumlah Coment

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP --> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

bagi korang yg inginkan satu kelainan styile untuk recent posts ataupun dalam bahasa melayu catatan terbaru..iaitu dengan menggunakan widget java script..korang boleh folo tips ini untuk membuatkan recen posts korang tu lebih cantik dan lebih terperinci sebab ia disertakan sekali dengan thumbnails dan jumlah comen bagi setiap recent posts yg terpapar..lah..kalo korang nak tahu sebelum try..korang leh tengok yg sy punya nie..hehe..

ok..cara nya spt ini…

2. Klik Layouts

3. Klik Add a Gadget

4. Klik HTML/Javascript

5.dan masuk kan coder di bawah ini pada kotak kosong di java script tadi



untuk mengubah setting..korang boleh folo step nie…

boxwidth – lebar widget

cellspacing – Space diantara cells (default one is good)

borderColor – Border color (add the background color of your template to perfectly blend it in the template)

thumbwidth & thumbheight – Lebar and Tinggi dari thumbnail (default are good)

fntsize – ukuran huruf tajuk

acolor – warna tajuk

aBold – tajuknya dipertebal atau tidak? (true or false)

numposts – Berapa jumlah posts yang mahu di tampilkan?

home_page : http://urlbloganda.com/ (ganti dengan URL address anda)

ok…tu aje..senang kan..hehe..jangan lupa klik like facebook aku yer…

Artikel Yang Mungkin Anda Minati

3 comments

  1. thanks info yang menarik nie..

  2. Medicine of herbal

    mas….
    loading web anda lambat nie…..

    nice post

  3. nice share info my friend 🙂 thanks

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *