Home > Berita > cara clearkan(kosongkan)cache pada browser

cara clearkan(kosongkan)cache pada browser

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP --> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

meng-clear kan cache pada browser ada banyak kebaikannya terutama mereka yang mempunyai peratus kosong pada HHD yang rendah,cara ini rasanya sudah ramai yang tahu tapi bagi yang baru sahaja membeli pc ataupun laptop saya pasti mereka-mereka ini tidak tahu sama sekali!..jadi cara ini saya tujukan buat mereka,supaya berjaga-jaga sebelum terlambat,dan buat yang sudah tahu pula ingat-ingat lah supaya tidak lupa meng-clear kan semua cache-cache pada browser masing-masing
jika korang tidak tahu apakah efek yang akan terjadi jika cache ini tidak di kosongkan adalah sangat rugi kerana jika cache pada browser tidak dikosong besar kemungkinan HHD korang akan dipenuhi file-file yang yang tidak berguna yang terkumpul selama korang berinternet walaupun dalam sejam.jadi jika korang berinternet selama berjam-jam!..sudah tentu cache akan terkumpul dan mencapai size MEGABYTE(mb) dan jika terlampau mungkin akan  sampai ke GBYTE(gb)!!..jadi bila sampai ke tahap ini korang pasti akan tersa browser korang itu agak lembab sedikit malah banyak..tapi setelah korang meng-clear kan semua cache yang ada pada browser,korang pasti akan terasa efek ringannya bila korang membuka berapa banyak pun tab dalam sekali buka…so itu adalah salah satu contohnya..
ok,apakah itu CACHE?..cache ini adalah file-file dan data-data yang akan automatik tersimpan pada browser korang bila korang membuka atau melayari sesebuah laman web,file-file dan data-data yang saya maksudkan itu adalah seperti html, css, video, mp3, gambar, flash, dan segala conten yang terload semasa korang berinternet..tapi kalau setakat file-file itu aje rasa tiada masaalah untuk tidak di buang dalam masa yang pendek tapi jika file-file itu adalah virus?..apakah korang akan selamat nanti??..hehe..korang fikir lah sendiri!!….
ok cara meng-clear kan semua cache-cache ini korang boleh follow step to step mengikut jenis browser yang ringkas ini..
Untuk Mozilla Firefox : Tools -> Options -> Advanced -> Pilih Network Tab -> Clear Now -> OK
Untuk Google Chrome : Pilih icon yang berada di pojok kanan atas (sebelah bintang) -> Options -> Under the Hood -> Clear Browsing Data -> Empty the cache -> Clear Browsing Data
Untuk Opera :  Tools -> Delete Private Data -> klik Detailed Options -> centang Delete entire Cache
#ini adalah pengalaman saya selama berada didunia maya!!..jadi rugi kalau tak dikongsikan….

Artikel Yang Mungkin Anda Minati

5 comments

  1. tq jose…

    clearkan cache ni juga penting supaya untuk keselamatan password online account kita…contohnya maybank2u.com

  2. selalu jadi amalan aku…anyway thanks for the info about cache tu…kalu tidak aku tak berapa nak faham pasal cache-cache tu..hahaha

  3. owh.kalau gune CCleaner pun sama gak neh kan..

    cara termantap naikkan traffic

  4. ZOUL-betul tu,tapi kalo guna ccleaner zoul kene closekan firefox,so itu melecehkan,apalagi kalo zoul tengah update blog ke ape ke,jadi kalo guna cara nie zoul xya nak close2 firefox lagi…hehe…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *