Home > Berita > cara menambah 7 colum untuk iklan bawah header blog

cara menambah 7 colum untuk iklan bawah header blog

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP --> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

java scritp ini jika kita peraktikkan memang bermacam yang kita boleh buat termasuk lah menambah colum-colum bagi mencantikkan sesebuah template dan layout blog kita.tapi jika anda bukan seorang yang mahir jangan lah dicuba tanpa panduan dari yang lebih tahu sebab kalau silap langkah template blog anda mungkin akan tidak selamat!…
 
ok tujuan saya mengkonsikan tips ini bukan lah kerana menunjuk-nunjukkan yg saya ini seorang yang pakar tapi hanya sekadar membantu kepada yang mungkin memerlukannya ataupun mencuba.sebab tips cara buat menambah 7 colum untuk iklan bawah header blog ini sebenarnya sungguh bermanfaat,apa lagi jika anda seorang yang menginginkan sebuah tampilan blog kelihatan lebih menarik selepas menambah 7 colum nanti.kalau sebut pasal kegunaannya rasanya tak perlu saya terangkan sebab anda sememangnya sudah tahu tujuan penambahan 7 colum tersebut.

langkah pertama yang perlu anda buat adalah log in ke dashboard akaun blog anda>design>edit html>kemudian tandakan pada bahagian expand template.

lepas tu copy pula semua kod di bawah ini

2. Kemudian paste di atas

atau

kalau template anda 3 colum tentu ianya ada id=main ada di sidebar lagi,anda paste di atas ini

atau sejenisnya yang nantinya/pada intinya berada di bawah header blog anda , jadi tergantung template anda karana setiap template mempunyai kod html yang berbeza

3. dan seterusnya copy kod di bawah ini

#sidebar-ads {

width:970px;

margin-bottom:5px;

float:right;

background:#fff;

padding:10px;

}

.ads-sidebar{float:left; margin:0pt; padding:0pt}

#sidebar-ads ul li ul{list-style-type:square; margin-left:1.5em; padding:0; border:0}

#sidebar-ads ul li ul li{border:0}

#sidebar-ads .ads-sidebar ul{background:transparent none repeat scroll 0% 50%; border:1px solid transparent; float:left; margin:0pt; padding:10px 0pt 10px 2px; width:970px}

#sidebar-ads .ads-sidebar ul li{display:inline; list-style-type:none; margin:0pt; padding:0pt}

#sidebar-ads .ads-sidebar ul li a:hover{border-bottom:none; list-style-type:none}

.ads-sidebar ul{margin:0px; padding:0px}

.ads-sidebar ul li a{float:left}

.ads-sidebar img{margin:0px 0px 5px 5px; border:1px solid #CCC; padding:2px}

.ads-sidebar img:hover{border:1px solid #999}

di situ kelihatan width:97px; untuk bagi kebanyakan template,jadi jika template anda kelebaran px nya tidak sama sila betulkan dahulu.(untuk mencari saize wdth template-di dalam edit html,cari  #header-wrapper {  kod ini,di bawah kod itulah terdapatnya saize width template anda)jadi samakan saize itu dengan saize yang terdapat pada  #header-wrapper { yang anda cari itu tadi.

4. Dan pastekan di atas ]]>

seterusnya cara untuk pasang iklan:kod java scritp di langkah pertama itu tadi cuba anda ambilkan hanya kod ini sahaja 

dengan komplet.tapi jika anda menginginkan lebih daripada 7 colum anda hanya tambahkan kod yang seperti itu satu lagi di bawah kod ini 

  dan begitulah seterusnya.

semoga ia dapat membantu….kalau ada apa-apa sila bertanya di kounter komen yer..hehe….dan jangan lupa share jika perlu dan like kalau suka…

#-UPDATE.SEKARANG SAYA TIDAK LAGI MENGGUNAKAN KOTAK IKLAN INI LAGI DI DALAM BLOG SAYA,TQ,,

Artikel Yang Mungkin Anda Minati

7 comments

  1. nice info bro..
    tp kalo ltak bnyk2 smpai 7 tu x melambatkan loading page ke..
    skadar persoalan yG bermain d minda..
    hehe..:D

  2. wow.. menarik ni.. tp header pun sy belum pandai buat.. hehe.. masih dalam membelajarkan diri dengan blog. 🙂

  3. thanks…good information.
    improve my knowledge.

  4. aQi + GenGkey-memang sedikit akan melambatkan loading blog.so tu sbb aku guna hanya 6 colum kotak iklan aje sebb jenis file iklan sy adlh jpg”jdi file berformatkan jpg ini memang agak berat sikit.jadi sebaiknya disarankan menggunakan file link iklan yang berformatkan “png”…

  5. KeTaM_BaTu-buat header guna fhotoshop senang download siniadobe-fhotoshop-cs4-lite-edition-

  6. boleh try nie.. tengok macam best… heheheeee… thanks sharing this…

    ( jom lawat )

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *