Home > Berita > Cara Mengetauhi Siapakah Pengomen Anonymous Itu

Cara Mengetauhi Siapakah Pengomen Anonymous Itu

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP --> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

Cara Mengetauhi Siapakah Pengomen Anonymous Itu-salam sejaterah semua,hari ini saya nak kongsikan satu tips yang amat berguna buat member blogger semua,dimana saya akan menunjukkan cara-cara mengetauhi siapakah pengomen yang bergelar “anonymous” ini!.rasa korang semua pun tahukan gelaran ini?..kenapa kita ingin mengetauhi siapakah mereka ini?..hehe..itu adalah satu soalan yang amat baik untuk dijawab.ok,sebab kenapa kita ingin mengetauhi siapakah mereka,adalah kerana kemungkinan mereka ini menghantar komen yang berbaur busuk kepada blog kita,seperti menghina,mencaci-maki,SPAM,buat komentar yang tidak senonoh dan sebagainya.jadi oleh itu korang pasti teringin sangat nak tahu siapakah mereka ini bukan?..hehe…
utnuk mengetauhi siapakah pengoman anonymous ini korang diperlukan meletak sediki javascript pada blog masing-masing,dan java ini korang boleh perolehi di sebuah website yang beralamat statcounter.com.ok sebelum kita memulan projek ini korang diperlukan register terlebih dahulu di website tersebut,cara register amatlah mudah,masuk ke site itu dan klik sign up,seperti biasa korang hendaklah mengisi semua yang diminta hingga selesai dan seterusnya log in
apabila korang sudah login pilih menu MY PROJECTS>SETTINT.lihat image contoh dibawah ini
klik logo itu kemudian di menu seterusnya korang pilih INSTALL CODE,disana pilih cara installingnya INVISIBLE COUNTER,ini supaya code yang korang ingin letakkan ke dalam blog tidak akan dilihat oelh sesiapa yang korang korang telahpun meletakkan code rahsiah ini.pilih invisible counter dan klik next,selepas klik next satu lagi menu di mana korang diminta memilih adakah untuk blog ataupun lain-lain website,tentulah korang pilih blogger/blogdpot(utk wordpress,rasanya tiada!) dan dibawah pilih pula OPTIONAL – XHTML COMPLIANT,dan klik next.selepas korang klik next,disitu nantinya akan ada tutorial cara-cara install javascritp tersebut ke blog masing-masing
ok,selesai sahaja projek installing java itu,sekarang projek seterusnya adalah mengetauhi siapakah anonymous ini!..pertama masuk ke menu utama site tersebut dan pilih my projects kemudian pilih nama blog korang seperti image contoh di bawah ini
selepas itu cari menu ini RECENT PAGELOAD AKTIVITY,ok selepas korang klik recent pageload aktivity menu seterusnya korang boleh lihat semua aktivity yang berlajan di blog korang dari tarikh bila korang meletakkan javascritp yang tadi itu.#jadi untuk mengetauhi siapakah pengomen anonymous ini korang hanya perlu cari nama tersebut dibahagian kana menu itu,seperti image contoh di bawah ini
ok di situ aktivity saya boleh dilihat selepas saya membuat satu komen di dalam blog saya sendiri dan IP ADDRESS saya juga terpapar.apa yang korang perlu lakukan adalah ambil ip address anonymous itu dan kemudian masuk ke website ini pula  IP CECKER  ok sekarang korang berada di ip cecker,seperti image contoh di bawah ini masukkan ip address anonymous itu dan cek mengikut kehendak korang,di sana ada beberapa pilihan cara cek ip address
jadi apabila kita tahu siapakah empunya ip address tersebut kita boleh lihat melalui GPS,pada ip cecker gps ada tersedia untuk korang gunakan mencari ataupun melihat lokasi ip anonymous tersebut,#jika korang tidak puas hati lagi dan ingin mengetauhi lebih siapakah anonymous ini korang boleh masuk dekat sini http://www.geobytes.com/IpLocator.htm?GetLocati apa yang korang perlu alkukan cari menu ini IP ADRESS TO LOCATE:,dan masukkan ip address anonymous itu kemudian klik submit,lepas submit segala ideniti anonymous itu akan terpapar dan korang hanya perlu mengambil LATITUDE dan LONGITUDE,ambil nombor itu seperti imgae contoh di bawah

selepas korang siap ambil baki yang ada pada latitude dan longitude,korang perlukan satu lagi software iaitu GOOGLE EARTH,.google ini adalah berfungsi sama seperti gps tetapi ia lebih berkesan cara rakaman yang google earth ambil berbentuk 3D,di mana jika dibandingkan dengan rakaman video google earth juga sama seperti itu,malah korang boleh merakam sehingga ke dalam laut sekali..hehe..hebat bukan!…jadi cara penggunan pastikan korang mendownload terlebih dahulu GOOGLE EARTH ini,dan satu lagi pastikan korang mempunyai GOOGLE CHROME, tapi kalau tiada rasanya guna firefox pun boleh.tapi versi yang hanya untuk firefox download di sini>> untuk windows google earth for windows dan untuk mac google earth for mac dan untuk linux dan lain-lain minta maaf sebab google earth hanya menyokong windows dan mac sahaja.ok lepas siap download google earth itu,pasang dan buka kemudian pilih tab FLY TO,image contoh seperti di bawah,ambil baki LATITUDE dan LONGITUDE masukkan di kotak seacrh tengok image contoh di bawah
selepas memasukkan baki itu klik search dan google earth akan automatik mencari lokasi itu,dan jika korang zoom dan zoom lokasi anonymous akan kelihatan secara 3D.lihat image contoh di bawah ini
jadi,korang boleh tahu di mana rumah ataupun tempat tinggal anonymous itu secara langsung….hehe….hebat kan!…so..apa tunggu lagi hapuskan pengspam-pengspam itu dengan cara ini…dan selepas ini semua pengomen-pengomen yang berstatus anonymous tidak lagi berani untuk membuat spam atau sebagainya di blog kita…
ok,saya harap ia dapat membantu kepada member-member semua,dan kalau ada yang masih tidak faham boleh lah bertanya,juga kalau terasa ingin berkongsi dipersilakan,jangan lupa klik like facebook yer..hehe..

#-cara ini sebenarnya sudah lama saya nak sharekan tapi memandangkan saya pun masih belum faham sepenuhnya,saya terpaksa tangguhkan,cara ini juga saya dapati dari sebuah laman web,tapi sayang url website tersebut tidak tersimpan.so…tu pasal nak buat tuto macam tak betul aje..hehe..kalau ada sesiapa yang sudah tahu cara ini sila beri tunjuk ajar ye..selamat berjaya!!..

Artikel Yang Mungkin Anda Minati

40 comments

  1. pjg benor entry , tengs kongsi 😀

  2. oooo baru sy tau.siap la sape yg suka komen anonymous tu..

    Kerana LiverpoolFC episode 1

  3. gila eh! teknologi sekarang canggih betul. ni macam bulih jadi penyiasat suda ni tau 😀

  4. wah…blog kb xde anon lg..ehhehe..
    tp mmg berguna la ni.. 🙂

  5. kene tgu masa lapang, bru baca betul2..nice sharing..huhu.

  6. Betul2 siasat ni….
    Macam memburu penjenayah…

  7. klu da ip address boleh dpt..ble di hack ney…hurmm

  8. pergh… mantap bro. boleh la terminate orang tu nanti.. gud job..

  9. fulamak.sampai boleh tau rumah kat mana tu..haha

  10. dengan cara ni jgk r mengasan penjenayah siber nie..

  11. wah,hebat! o.O thanks wei,aku nk check la.

  12. salam saja tanya kalau tahu..

    kalau kita ada masalah entri baru tak update di dashboard dan bloglist sendiri dan bloglist kawan2 , apakah caranya ye bro??

    kawan-kawan ingat aku x update tapi sebenarnya update..TQ verymuch jika dapat membantu

  13. wah hebat tutorial neh bro..:)..boleh dicuba hehe

  14. IMANSHAH-INI PASTI PASAL IMAN BARU TUKAR DOMAIN TAPI IMAN BELOM MNTA DIORANG TUKAR NAMA DOMAIN IMAN TU DEKAT BLOGLIST DIORANG..HEHE…SO,ENTRY YANG SEBELUM TUKAR DOMAIN ITU SAHAJA YG AKAN DIORANG LIHAT!!…

  15. Salam Jo…

    Wah!~ Sis suka entry ni…. Selalu cik anon nak stalk kita, sekarang kita pulak stalk dia… Hehe!~ (^_____^)V

  16. IP tu bukan sentiasa bertukar ke?

  17. dah lama tukar, dalam bulan januari..sebelum ni elok je, tetiba last two weeks problem ni terjadi

    kalau kita update, entri kita takkan muncul dekat dashbord dan bloglist follower..tu yang traffic jatuh kaw kaw

  18. bro iman..ada tukar hosting ke?..ataupun bertukar hosting?..kalo xde try suru diorang padam link blog iman n letak balik,dan try suru diorang letak link blog iman spt ini http://www.abgshah.com/feed) pada bloglist diorang tu…dan kalo x jagi juga try suru diorang unfolow n folo balik blog iman tu yer..sebab sekarang nie blogger pnya hosting memang problem,itu pun kalo iman nie guna hosting blogger.

  19. wow…hebatnye..nsb la anon belom serang blog picisian gua lg..good info bro!

    Hot Chick Persediaan Liverpool FC vs Malaysia | Training Session 14 Julai 2011

  20. CariLah saya 🙂

  21. tak mo!!!..haha….buang masa aje..

  22. w0w… great tips..
    sangat bermanfaat.
    berhubung agak ribet dan harus putar2 dulu…

    setiap komentar Anonymous. jika komentar spam atau porn. maka langsung saya hapus komentar tersebut. hehe

    nice share nice post

  23. boleh tak nak search lokasi blogger lain yang guna domain blogspot? sebab ip address dia direct to server kat us kan.

  24. manade us punya,kalo diorang x ubah guna software hide ip privasi,n ip address ni sentiasa berubah tapi ia tetap d tmpat korang juga wlpun berubah..

  25. info terbaeekkk bro..!! aku akan link kan entri nih ke entri aku ok…

  26. pergh .. bro ni dah mcm kerja CIA je hehehe 😀
    btw thanks share .. aku nk try2 🙂

  27. wan_cikgumuzik-ok letak aje,mana mungkin berguna buat yang teringin..hehe

    alif haris_er..xde r..haha..ok.cama2 bro..

  28. aisehmen.. ini nak kena study betul2 ni baru paham. haha.

  29. yang ni memang terbaik la.. nice entry bro.. boleh try ni, hehe

  30. dadadasat sunggoh..ish3x sebaik tak ponah nak meng”anon”kan diri neh tehehe

  31. masyehh ye kongsi.. agak rumit nak buat, tapi gee akan cube ye.. masyehh!

  32. tanks all of u..n kalo nak betul2 jelas korang kena guna internet yang laju…

  33. Tuto ini sangat berarti dan very useful for me, Sahabatku. Tahanks.

    Btw, buat tulisan berkedip, macam ni:

    awal kata/kalimat diberi < ---> akhir kata/kalimat diberi [gantikan — (garis datar) dengan kata: blink].

  34. So far, anonynous di blog sy semua baik2 belaka…yg spam tu tak payah approve 🙂 thnks utk info ni..mungkin berguna dimasa depan 🙂

  35. ape yang dicari2 rupanya ade kat sini..nice entri

    thanx JR sudi follow balik..aritu bce je..lpe nk tgal jejak..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *