Home > Berita > Cara Menghilangkan Windows Genuine Di Windows XP

Cara Menghilangkan Windows Genuine Di Windows XP

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP --> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

masalah seperti ini selalunya terjadi bila AUTOMATIC UPDATE window di aktifkan,so oleh kerana window yang sekarang ini kebanyakannya window ciplak(tidak ori)banyak dijual di merata tempat.sebab jika kita membeli window yang original harganya memang tak terkata,pernah sekali saya pergi ke kedai pc dan bertanyakan kepada tuan kedai itu’kalo wxp original berape ye?”dan tuan kedai itu menjawab,”ala murah aje,kene ikut versi lah,kalo versi wxp pack 3 dalam rm600!”fuhh..bukan main mahal lagi,boleh beli sebijik laptop second hand..hehe…

jadi disini saya nasihat kan pada korang semua sesiapa yang menggunakan wxp yang tidak genuine ini,jangan tandakan  pada uatomatic updates tapi tandakan no automatic apdates.kalau tak tahu klik>start>pilih my komputer.klik kanan mouse>propertise>pada tab automatic updates unchek kan automatic updates dan tandakan chek pada no automatic updates kemudian klik ok.
sebenarnya trick ini saya tidak ingin kongsikan tapi oleh sebab atas permintaan seorang member facebook yang kebetulan melalui masaalah ini,saya pun dengan senang hati ingin membantunya.so trick ini saya petik dari sebuah E-book penjagaan pc.owh..kalau korang ingin menerja member ni boleh lah adder beliau di facebook HEALLDAH ADON
ok sebelum saya terangkan cara tersebut ada baiknya kalau saya berikan contoh masaalah ini melalui screnshot di bawah,adakah masaalah itu sama seperti message window genuine tersebut

amacam betul tak masaalahnya seperti ini?..ok kalau ia teliti betul-betul sepertimana yang saya terangkan ye.

Menghilangkan Message Windows Genuine Advance (WGA) Semasa Start Up

Cara-caranya adalah sebagai berikut :

Buka Task Manager dengan menekan “Ctrl+Alt+Del”

Matikan proses yang bernama “wgatray.exe”

Restart komputer dan masuklah ke dalam Safe Mode (biasanya dengan menekan tombol F8)

Pada Safe Mode, buka registry editor dengan cara klik Start \ Run. Taip “regedit” kemudian ENTER

Pada regedit, carilah: HKEY_LOCAL_MACHINE \ SOFTWARE \ Microsoft \ windowsNT \ CurrentVersion \ Winlogon \ Notify

Kemudian hapus folder/directory “WGALOGON”

Restart kembali komputer seperti biasa

Uninstall Atau Membuang Windows Genuine Advance (WGA)

Cara-Caranya adalah seperti berikut :-

Matikan proses “wgatray.exe” di Task Manager

Restart Windows XP dan masuk Safe Mode

Delete WgaTray.exe dari C:WindowsSystem32

Delete WgaTray.exe dari C:WindowsSystem32dllcache

Buka RegEdit, cari: HKEY_LOCAL_MACHINE \ SOFTWARE \ Microsoft \ Windows NT \ CurrentVersion \ Winlogon \ Notify

Delete folder “WgaLogon” dan seluruh failnya

reboot Windows XP 

ok kalau ada apa-apa masaalah lagi,jangan segan-segan untuk bertanya ye..

Artikel Yang Mungkin Anda Minati

5 comments

  1. mmg terbaik r entry nie….

    Saya pakai domain baru dan nak buat bloglist jom join ramai2
    saya hilang bloglist sebelum nie…
    Segmen Mudah-Jom Join Bloglist Nizam Ijam

  2. thanks ilmu ni..berguna sgt2…….

  3. coretan pelajar

    makasih infonya

  4. bagus info ni…ada idea tak macam mana nak format pc tapi kita takde cd window xp yang ori…yg ciplak pun takde..ajar sikit

  5. ILA-tq.ok untuk memformat wxp tanpa cd memang ada caranya cuba try 2 cara di bawah inicara format wxp tanpa cd
    memformat-pclaptop-dengan-usb

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *