Home > Berita > cara supaya right klik dan hight light teks tidak berfungsi di sesebuah website(blog)

cara supaya right klik dan hight light teks tidak berfungsi di sesebuah website(blog)

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP --> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

tips cara supaya right klik dan hight light teks tidak berfungsi di sesebuah website adalah tips yg baru semalam sy temui semasa bw di seluruh dunia.di mana sy ingin men kopy sedikit teks yg amat berguna di sebuah website mat salleh tapi tidak kesampaian kerana right klik dan higt light teks telah di disablekan..so dari situ sy tercari-cari cara untuk men enablekan rigt klik dan hight light teks untuk sy men kopy teks tersebut..tapi tidak kesampaian kerana tidak menemui apa2 tutorial..
di sebabkan tidak menemui apa2 tutorial sy pun teruskan bw dan terjumpa pula sebuah lagi website yg teksnya terlalu kecil tapi entry yg best dan teringin nak baca..apa lagi kepala hotak ni terus terfikir untuk membesarkan saize teks tersebut dgn menggunakan setting pada mozila firefox..pada masa nak cari setting untuk meperbesarkan teks itu terlihat pula setting bagi ENABLE JAVASCRIPT..dan di bawa enable javascript itu setting untuk memperbesarkan teks pula.pada enable javascript rupanya ada kotak kosong di mana kita boleh enable kan atau disable kan javascript ini.jadi sy try-try lah nak buka pula tanda pada kotak itu.bila dah buka java script di setiap website tidak lagi berfungsi hanya tinggal teks2 dan image serta link2 lagi yg kelihatan.iklan2 dan yg serupa dgn nya memang tak akan kelihatan pendek kata asalkan javascript semua tidak berfungsi.
so..rupa-rupanya RIGHT KLIK DAN HIGHT LIGHT TEKS itu adalah javascript yg di gunakan oleh sesebuah website(blog) untuk mendisable kan right kilk dan higt light teks.jadi di situ selepas sahaja sy men disablekan setting javascript pada setting firefox sy.RIGHT KLIK DAN HIGHT LIGHT TEKS tidak lagi berfungsi..so..nak KOPY pun bila-bila masa aje..hehe..
jadi..apa gunanya kita menggunakan javascript ini.hanya menambah beratkan saize blog aje..hehe..bagi sy website sy
ini memang tdk menggunakan javascript ini sbb kalau ada sesiapa yg ingin mencopy/pasts di setiap isi website(blog) ini sy tak kesah cuma please..bagi lah credit serta minta kebenaran.dan kalau yg curi2 tu..biarkanlah sebab ilmu ini
sebenarnya bukan untuk di simpan tapi untuk disebar..
so..dgn itu sy mensarankan kpd kamu semua supaya tak payah lah menngunakan javascript itu hanya utk menjaga
hasil kerja atau tidak mahu isi2 website(blog) kamu itu di copy/pasts kan..kerana dengan sekelip mata aje sesiapa
pun boleh men copy/pasts hanya sekali klik iaitu kosongkan kotak kosong pada tool>options>content>enable javascript
dgn mengosongkan kotak tersebut semua jenis javasript tidak akan berfungsi..so..kalau tak caya..try lah..selamat mencuba..

Artikel Yang Mungkin Anda Minati

16 comments

  1. antara ciri-ciri blog yang bakal kena hack ialah yang disable right click..sangat menyusahkan..aku paling benci blog yang buat disable right click..kalau artikel bagus sangat-sangat aku boleh terima..

    by the way nice trick bro..

  2. wow.. info berguna ni.. arigatou!! ^_^

  3. ye ke arya?hehe..jo bukan lah benci tapi keci hati..hehe..sama2 shezwan..

  4. wah..hebat betol lah!!hahaha..cikcleo lak xkuase nak layan blog yg disable right klik ni.keke.

  5. tq AKU DAN TEKSI..nanti lawat blog u pula..susah2 nak cari tutorial rupanya blog aku dan teksi ada buat..hehe…cikcleopatra ye ke?hehe..

  6. SalaM JoS…

    SiS TaK SuKa BLoG YaNG DiSaBLe RiGHT KLiK… TaPi Si TaK KisaH SeBaB SiS Tau CaRa Nak CoPy… (^_____^)V

  7. owh..sis nad..npa x bgtau awal2 kalo tau..hehe..dekcik..iye…bleh..

  8. peergrghh bro, nice info. Aku tak tau lak boleh buat macam nie. Lepas nie aku nak copy la..hehehe.. thankz 4 da tutorial bro 🙂

    sory aku banyak keje, 2 pasal jarang update 🙁

  9. ,=====,o00o Ponn..Ponn.Ponn..
    //__l_l_,\____\,__
    l_—\_l__l—[]lllllll[]
    _(o)_)__(o)_)–o-)_)___
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    ” Antara kau dan aku
    Blog ini sebagai pengantara”
    http://firestartingautomobil.blogspot.com/
    http://bukandoktorveterinar.blogspot.com/
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    Maaf lama tak ziarah kamu semua….
    Jom Terjah entry terbaru ??
    diy cat spray dashboard kereta

    eemmm kalau right klik takleh … eeemmmm kadang ramai yang tak suka orang buat cam tu… macam kedekut ilmu pulak….

    tak kisah lah blog dia hak dia kan….dia nak buat apa pun suka hati dia lah

  10. er..masih ramai lagi plak yg blun tahu..hehe..same2 bro HZ.OWH..heke?biaselah..kitaorang pun same juga..bz..dgn keja..hehe…

  11. Afzainizam betul kate kow tu..ilmu nie untuk di sahre bukan untuk keepit..hehe..

  12. tue la pasal.. aq pun x suka blog yg ada disable right click.. padahal boleh je copy gambar dan entri semua tu.. so, x de function semua disable tue

    Entri best:
    Apa Itu SPAM?

  13. tu bro firz..banyak orng yg x suka blog cam tu..hehe..tapi pada blogger yg menggunakan javascritp itu..jgn pula ambil hati yer..hehe..

  14. good info…pasni nak cuba plak la

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *