Home > Berita > code-code rahsia pada hpon nokia

code-code rahsia pada hpon nokia

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP --> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

sebelum nie sy telah pun memberi code2 rahsia pada hpn china tapi tu hanya sedikit sebab sy bukan lah pengguna hpon jenis nie..hehe..info dari hpon china telah sy ambil dari kengkawan dan bertanya kat kedai hpon,kumpul dan buat shere kat blog,

jadi kali nie sy shere kan korang code2 yg rahsia pada nokia hpon supaya korang lebih peka dan lebih mengatauhi tentang hpon nokia nie..camner sye tahu semua nie?hehehe..lah kan sy nie pengguna nokia soo!!tkan lah,,tapi ingat bukan semua jenis nokia boleh guna tips nie tapi kebanyakannya boleh kot…hehehe..korang try lah..lihat bawah tu…. 

1. Melihat IMEI (International Mobile Equipment Identity)

Caranya tekan * # 0 6 #

2. Melihat versi software, tanggal pembuatan softwre dan jenis kompresi software

Caranya tekan * # 0 0 0 0 #

Jika tidak berhasil coba pencet * # 9 9 9 9 #

3. Melihat status call waiting

Caranya tekan * # 4 3 #

4. Melihat nombor / nomber private number yang menghubungi hpon anda

Caranya tekan * # 3 0 #

5. Menampilkan nomber pengalihan telepon all calls

Caranya tekan * # 2 1 #

6. Melihat nombor penelepon pada pengalihan telepn sebab tidak korang jawab (call divert on)

Caranya tekan * # 6 1 #

7. Melihat nombor penelepon pada pengalihan telepon karana di luar kawasan (call divert on)

Caranya tekan * # 6 2 #

8. Melihat nombor penelepon pada pengalihan telepon karana sibuk (call divert on)

Caranya tekan * # 6 7 #

9. Mengubah logo operator pada nokia type 3310 dan 3330

Caranya tekan * # 6 7 7 0 5 6 4 6 #

10. Menampilkan status sim clock

Caranya tekan * # 7 4 6 0 2 5 6 2 5 #

11. Berpindah ke profil profile hpon korang

Caranya tekan butang power off tanpa ditahan

12. Merubah seting hp nokia ke default Caranya tekan * # 7 7 8 0 #

13. Untuk memformat hpon

Caranya tekan * # 7 3 # atau *#7370#

14. Melihat status call waiting

Caranya tekan * # 4 3 #

15. Melihat kode pabrik atau factory code

Caranya tekan * # 7 7 6 0 #

16. Menampilkan serial number atau nomber seri hp, tanggal pembuatan, tanggal pembelian, tanggal servis terakhir, transfer user data.

Caranya tekan * # 92702689 #

17. Melihat kode pengamanan hpon korang

Caranya tekan * # 2 6 4 0 #

18. Melihat alamat ip pemacu keras bluetooth korang

Caranya tekan * # 2 8 2 0 #

19. Mengaktifkan EFR dengan kualiti  suara terbaik namun boros energi batere. Untuk mematikan menggunakan kode yang sama.

Caranya tekan * # 3 3 7 0 #

20. Mengaktifkan EFR dengan kualiti suara terendah namun hemat energi batere. Untuk mematikan menggunakan kode yang sama.

Caranya tekan * # 4 7 2 0 #

21. Menuju isi phone book dengan cepat di handphone nokia

Caranya tekan nomer urut lalu # contoh : 150#

22. Mengalihkan panggilan ke nombor yang dituju untuk semua panggilan

Caranya tekan * * 2 1 * Nomor Tujuan #

23. Mengalihkan panggilan ke nombor yang dituju untuk panggilan yang tidak terjawab

Caranya tekan * * 6 1 * Nomor Tujuan #

24. Mengalihkan panggilan ke nombor yang dituju untuk panggilan ketika telepon hp korang sedang sibuk

Caranya tekan * * 6 7 * Nomor Tujuan #

*3370# Untuk mengaktifkan Full Rate Codec (EFR) – HP Nokia kamu akan memiliki kualiti suara yang maksimal tapi, masa berbual akan berkurang sekitar 5%

#3370# Untuk mematikan Full Rate Codec (EFR)

*#4720# Mengaktifkan Half Rate Codec -hpon nokia korang akan memiliki kualiti suara terendah, tetapi akan meningkatkan masa bual (Talk time) sekitar 30%

*#4720# Mematikan fungsi Half Rate Codec

*#0000# Menampilkan informasi firmware hpon

*#9999# Menampilkan informasi firmware hpon jika *#0000# tak fungsi

*#06# Untuk mengetahui International Mobile Equipment Identity (IMEI Number) kita

#pw+1234567890+1# Mengunci status provider. (gunakan tanda “*” untuk memisahkan antara “p,w” dan tanda “+” )

#pw+1234567890+2# Mengunci status Network. (gunakan tanda “*” untuk memisahkan antara “p,w” dan tanda “+” )

#pw+1234567890+3# Mengunci Status Country. (gunakan tanda “*” untuk memisahkan antara “p,w” dan tanda “+” )

#pw+1234567890+4# Mengunci status SIM Card. (gunakan tanda “*” untuk memisahkan antara “p,w” dan tanda “+” )

*#147# mengetahui siapa yang mnlepon korang tuk kali terakhir (hanya untuk vodofone)

*#1471# panggilan terakhir (hanya nntuk vodofone)

*#21# Mengetahui kemana semua panggilan dialihkan

*#2640# Menampilkan security code yang sedang digunakan

*#30# untuk menampilkan private number (Biasanya IM3)

*#43# untuk memeriksa status “Call Waiting” di hpon korang

*#61# untuk memeriksa nombor panggilan yang “On No Reply”

*#62# untuk memeriksa nombor panggilan yang “Divert If Unreachable (no service)” dan mengetahui kemana dialihkannya

*#67# untuk memeriksa nomor panggilan yang “On Busy Calls” dan mengetahui kemana dialihkannya

*#67705646# untuk menghilangkan logo operator pada 3310 & 3330

*#73# Untuk menghapus timer hpon dan score pada games hpon

*#746025625# Menampilkan SIM Lock Status, kalo hpon kamu mendukung fungsi power saving “SIM Clock Stop Allowed”, itubererti korang boleh mendapatkan waktu terbaik untuk standby (Berapa lama korang  standby)

*#7760# kode produk

*#7780# mengembalikan sttineg pada asal

*#8110# melihat versi untuk nokia 8110

*#92702689# menampilkan – 1.Serial Number, 2.Date Made, 3.Purchase Date, 4.Date of last repair (0000 untuk no repair), 5.Transfer User Data. Untuk keluar dari mode ini,

korang perlu me-restart HP korang

*#94870345123456789# mematikan fungsi PWM-Mem

**21*nomborhp# menghidupkan “All Calls” dan mengalikan ke nomber yang tertulis

**61*nomborhp# menghidupkan “No Reply” dan mengalikan ke nomber yang tertulis

**67*nomborhp# menghidupkan “On Busy” dan mengalikan ke nomber yang tertulis

12345 ini security code bawaan nokia (Standard)

Keterangan Tambahan :

– Kode diinput tanpa spasi

– Ada kode-kode nokia yang berlaku pada tipe tertentu sahaja

– Kode pengalihan masa ini hanya support pada sebagian provider gsm sahaja

jadi lepas nie xyah lah korang p kat kedai hpon tuk nak format ke pa pa je lah..bab kedai hpon sekrang nie kebanyakn nya semua hanya nak kan duit jer..hpon yg xder msalh pun leh jadi banyak mshlah..hehehe..pas tu minta bayar lebih plak tu…mati oh..tapi lau lain2 msahlah sprt,nak reload ke nak beli hpon ke tu xpe lah…tapi lau pasal format2 tu jgn lah..siap rm20-30 terbang..hehehe..ok sampai sini je..nanti kan code2 rahsia bagi pengguna sony ericson…..

Artikel Yang Mungkin Anda Minati

2 comments

  1. cama-cama…nantikan code2 dari pengguna hpon sony ericson yer..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *