Home > Berita > GEMPAR! PLANET KEMBAR BUMI DITEMUI?

GEMPAR! PLANET KEMBAR BUMI DITEMUI?

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP --> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

GEMPAR! PLANET KEMBAR BUMI DITEMUI? | Mungkin agak sukar untuk kita menerima dakwaan bahawa masih terdapat banyak planet yang wujud di alam cakerawala. Namun semua itu tidak pelik dan tidak mustahil berlaku kerana masih banyak lagi yang belum kita terokai. Apatah lagi di sana, yang tidak semua manusia mampu ke sana. Kewujudan planet seperti matahari dan bulan juga antara bukti kebesaran Allah SWT. Apa yang penting, kita perlu percaya bahawa apa yang berlaku adalah kekuasaan Allah SWT.

Lebih 800 exoplanet sesuai didiami makhluk Bumi dikenal pasti berada di luar Sistem Suria. Foto: ESA/Hubble, NASA
gambar planet kembar bumi
SAN JUAN – Planet asing yang sesuai didiami makhluk Bumi akan dikenal pasti pada tahun depan, menurut laporan terbaru saintis baru-baru ini.

Saintis di Universiti Puerto Rico di Arecibo, Abel Mendez berkata, mereka yakin akan menemui planet ‘kembar’ Bumi yang pertama dalam masa terdekat memandangkan ahli astronomi telah menemui beberapa exoplanet (planet di luar Sistem Suria) sejak beberapa tahun lalu.

Difahamkan, pertama kali exoplanet ditemui pada tahun 1995 dan sejak itu lebih 800 dikenal pasti berada di luar Sistem Suria. Teleskop angkasa Kepler milik Pentadbiran Aeronautik dan Angkasa Lepas Kebangsaan (Nasa) juga telah mengesan lebih 2,300 planet asing berpotensi untuk didiami sejak Mac 2009.. sumber-http://www.fuh.my

Artikel Yang Mungkin Anda Minati

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *