Home > Berita > IKAN TERBESAR DALAM SEJARAH YANG PERNAH DITANGKAP

IKAN TERBESAR DALAM SEJARAH YANG PERNAH DITANGKAP

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP --> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

IKAN TERBESAR DALAM SEJARAH YANG PERNAH DITANGKAP | Sukar untuk menentukan tangkapan ikan terbesar di dunia, kerana setiap jenis mempunyai keistimewaan tersendiri. Walau bagaimanapun, di bawah adalah senarai tujuh jenis ikan besar  yang pernah dicatatkan.

1. Whale Shark (Yu Paus)
yu paus
Ini jenis Yu Paus yang dilaporkan pernah ditangkap di sekitar Laut Mediterranean. Dengan panjang 7 meter haiwan ini adalah ikan jerung terbesar di dunia.

2. Catfish (Keli)
keli
Terdapat juga ikan yang terbesar di dunia bagi jenis ikan keli. Terperangkap di luar pantai Thailand, ikan keli ini mempunyai panjang 2.7 meter. Dan ini adalah rekod untuk ikan keli yang terbesar dalam sejarah pernah ditangkap oleh manusia. Tetapi malangnya ikan gergasi ini mati sejurus selepas ditangkap.

3. The giant squid (Sotong Gergasi)
sotong gergasi
Walaupun ikan terbesar di dunia bagi kumpulan sotong, rekod itu telah dipegang oleh sotong yang ditangkap di sekitar lautan Artik. Sotong seberat 490 kg dengan panjang 6 meter. Ini adalah sotong terbesar yang pernah ditangkap di dunia oleh manusia sepanjang sejarah.

4. Fish Sea Bass (Sea Bass)
sea bass
Ikan yang pernah ditangkap oleh pemancing  ketika memancing di kawasan komersial di California San Quintin. Ikan ini mempunyai berat badan seberat 180 kg. Malah ikan ini telah dinamakan sebagai ikan terbesar di dunia untuk jenis ini Sea Bass.

5. Beluga (Beluga)
beluga
Ikan ini boleh mencapai usia sehingga180 tahun dan ikan itu boleh terus berkembang menjadi ikan yang lebih besar sehingga ia mati. Beluga terbesar pernah ditangkap ialah 30 kaki panjang dan berat 6000 pound. Malah ikan ini menjadi ikan yang terbesar di dunia bagi jenis Beluga.

6. Stingray (Ikan Pari)
ikan pasri
Ikan seterusnya terbesar di dunia ialah jenis ikan pari. Terperangkap di luar pantai Thailand, pari mempunyai berat badan sekitar 253 kg. Ia mengambil masa yang lama dan kerja keras apabila orang-orang yang menangkap ikan ini cuba untuk mengeluarkannya dari air.

7. Goldfish (Ikan Karp)
ikan karp
Goldfish pastinya sering kita lihat, dan ukurannya pun kecil.Dengan panjang badan sepanjang 10 kaki ini merupakan ikan terbesar di dunia bagi jenis ini Carp (kap). Ikan ini ditangkap sekitar perairan Asia Tenggara.Sumber-http://www.myberita.com

Artikel Yang Mungkin Anda Minati

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *