Home > Berita > METEOR JATUH DI RUSSIA 15 FEB 2013!

METEOR JATUH DI RUSSIA 15 FEB 2013!

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP --> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

meteor-jatuh-jatuh di russiaMETEOR JATUH DI RUSSIA 15 FEB 2013!-TRIBUNNEWS.COM , MOSKOW – Penduduk bandar Chelyabinsk, Russia menjadi panik, ketika serpihan meteor tiba-tiba jatuh di persekitaran mereka, Jumaat (15/2/2013).

” Terjadi kepanikan . Orang tidak tahu apa yang baru sahaja berlaku . Semua oranglangsung mengelilingi rumah mereka untuk menyemak sama ada mereka dan rumah mereka baik-baik saja, ” kata SergeyHametov , seorang penduduk Chelyabinsk ,seperti dikutip dari Foxnews.com.

Ia mengaku sempat melihat cahaya terang di angkasa sebelum mendengar suara gemuruh yang keras. ” Kami melihat seperti letupan besar cahayakemudian kami pergi keluar untuk melihatapa itu, dan kami mendengar suaragemuruh sangat keras , ” katanya .

Kementerian Kecemasan Russia mengatakan dalam sebuah pernyataan, serpihan meteor telah jatuh di bandarChelyabinsk .

Jurucakap Kementerian Dalam Negeri,Vadim Kolesnikov mengatakan lebih dari 400orang cedera dalam insiden itu , dan sekurang-kurangnya tiga dirawat di rumah sakit dalam keadaan serius . Banyak dari mereka menderita luka akibat pecahan kaca.Berdasarkan laporan, meteor itu jatuh kurang daripada satu hari sebelum asteroid 2.012DA14 melintas dalam jarak yang cukup dekat dengan bumi sekitar 28,000 kilometer.  Namun belum diketahui kaitan diantara dua asteroid tersebut-sumber- TRIBUNNEWS.COM

Artikel Yang Mungkin Anda Minati

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *