Home > Berita > PANDUAN MEMILIH AYAM YANG SEGAR

PANDUAN MEMILIH AYAM YANG SEGAR

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP --> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

PANDUAN MEMILIH AYAM YANG SEGAR

 

PANDUAN MEMILIH AYAM YANG SEGAR

Pertama Daging ayam yang segar biasanya berwarna putih kekuningan.  Kata orang kalau dah puti sangat dan nampak pucat  ayam tuh mungkin tak sihat sebab tuh kulitnya putih jer macam orang pucat.

Kedua cuba tekan daging ayam tu dengan jari korang. Daging segar akan dengan cepat menganjal kembali ke bentuk Yang asal. Kalau kesan jari tu ambil masa agak lama baru nak hilang, maknanya ayam tu dah tak segar dagingnya.

Ketiga pilih yg kulitnya kelihatan cantik Dan Masih Pejal. Cari Yang tak keilhatan macam ditebuk-tebuk atau robek dan terlalu banyak kesan luka.

 

cara memilih ayam segar

Keempat cuba angkat ayam tuh dan cuba rasa atau perhatikan samada tulang-tulang dalamannya macam terkelepek atau dah patah.  Jangan beli ayam yg terlalu banyak tulang yg patah

kelima Ini Penting kalau ayam tu rasa macam lembik dan banyak sangat lendirnya, maknanya daging tuh dah lama dan dah tak segar.

Keenam Hidu Bau ayam, Ayam Dah Lama Terbiar Tanpa Ais mudah Berbau Dan Tidak Elok Untuk Dimasak Kompom Sakit Perut Satu Rumah!!!

~Selamat Memilih Ayam =)

Artikel Yang Mungkin Anda Minati

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *