Home > Berita > tips buat link membesar dan bertukar warna

tips buat link membesar dan bertukar warna

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP --> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

membuatkan setiap link di dalam blog membesar dan disertakan warnanya yg berubah ini bukan lah susah sangat,hanya buat sedikit penambahan coder2 pada template.tips ini hanya untuk korang yg sukakan kelainan daripada blog2 bloger yg lain..

kalo korang nak tahu macamna rupa bentuk bila korang menggunakan tips ini,korang boleh lihat sendiri pada link2 dlm blog sy ni,link tersebut akan membesar dan bertukar warna apabila cursor mouse ditujukan pada link-link…sebenarnya tips ini hanya untuk yg newbloger aje,sebab banyak member bloger yg sy followers semuanya bloger keluaran 2010,dan sama spt sy..tapi pada yg dah berkurun lama dah berbloger sila lah tunjuk ajar yer..

 ok..kita teruskan pula step2 yg ringkas ini cara2 di mna kita akan membuat setiap link bertukar warna dan membesar apabila disentuh cursor mouse..

 1.login ke blogger.com,masuk ke reka bentuk>edit HTML,contengkan pada expand template

 2.dah tu korang cari coder ini   a:link   dan ini   a:hover   dah jumpa,gantikan coder itu seperti di bawah ini

a:link

{

color:#0000ff;
font-size:10px;

cursor:default;

}

a:hover

{

color:#d2691e;
font-size:19px;
font-style:italic;
cursor:wait;

}

 3.klik save template,tapi sebelum tu kalo korang nak ubah ape2,korang cek kat bawah ni..

warna oren menunjukkan warna link

warna merah menunjukkan ukuran font

warna hijau adalah font italic ketika pointer dihalakan pada link warna biru menunjukkan style mouse pointer dan boleh ditukar menjadi crosshair, hand, wait,move, text dan sebagainya

ok..dah..korang jgn tak try yer..hehe..

Artikel Yang Mungkin Anda Minati

2 comments

  1. saya pun baru gak.. nak try jugak la… ehem.. dah bagi comment 2. boleh la list kan blog sy kat blog nie.

  2. ok..nti aq bloglist kn..tq….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *