Home > Berita > tips mengetauhi berapa lama pc/laptop berkerja

tips mengetauhi berapa lama pc/laptop berkerja

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP --> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

kali ini pula saya hanya nak kongsikan sedikit tips cara-cara bagaimana kita mengetauhi sesebuah pc/laptop hidup ataupun berkerja.tips ini rasanya sudah ramai yang tahu tapi tidak salahkan kalau saya kongsikan juga sebab mereka yang belum tahu mungkin lagi lebih ramai.

sebenarnya untuk kita mengetauhi sesebuah pc/laptop ini berapa lama ia berkerja adalah ada banyak kebaikannya.mengikut pengalaman pemakaian saya pc/laptop yang terlalu lama lebih dari 4 jam boleh

memudaratkan sesuatu system yang ada padanya di mana ia akan terlalu panas dan kemudian rosak(overworking)

jadi antara kebaikan untuk tips ini adalah dimana kita boleh controlkan pemakaian kita dengan meng-restart pc/laptop apabila masa yang di syorkan sudah tiba.dimana setiap 2jam pc/laptop mesti di restart lebih baik jika direhatkan sekurang-kurangnya 5minit

ok..rasanya kamu semua sudah pun faham buat apa pentingnya tips ini walau pun ringkaskan…cara-caranya seperti di bawah:

klik start>all program>ecsessory>coman prompt

kemudian taip systeminfo

lihat screnshot di bawah ini.itu adalah info bagi system pc yang saya gunakan.

 

klik image untuk zoom

ataupun paling senang klik start>run>taip cmd

semoga bermanfaat…

Artikel Yang Mungkin Anda Minati

12 comments

  1. system up time xde pulak dalam list aku tengok,bro…huhu..apapun nice share

  2. Syuxer guna windows ape?sbb cara ini sy blm cuba d lain2 wndows.kcli wxp aje

  3. thanks,..good info…..

  4. err..
    sy ade sedikit persoalan..
    kalo stakat sleep je ok x.??
    sbb sy malas sangat nk shutdown t nk reboot lmbt sgt..
    lg 1..sy gune window 7 & xde tulis system up time pun..yG ade cume system boot time..
    harap bro buley tulun ilangkan kemusykilan sy..
    trimas..:D

  5. bru first time aq tahu.. thanks bro

  6. kalau pakai linux, boleh tak? sa pakai linux mint 10.

    Jos, boleh tak cuba promote gumuu.com. ini webpage bagus, tempat simpan file macam 4shared. tapi lagi laju.

  7. Aqi.cra ni hnya utk wxp aje.tpi try la cri lagi btl2 yg sma mksd dgn systm up tme.n psl nak slep md aje rsa nya ok.tp jgn la slalu.hnya bla ada yg pntg aje.spt keja yg mmrlukn msa pnjg n xdpt dsiap pd suatu msa.sbb pnggunan slep md yg kerap ble memudaratkan hdd dlm jngka msa pnjg.

  8. Firdaus.sma2..naisphon.rasanya kalo linux xle la.sbb ini hnya untk wndow aje.er.nak promote?maksud ko?

  9. owh..ok..
    dh jumpe ayt yG lbey kurg..
    dkt window7 die tulis “system boot time”
    cume tulis ble kte last on pc..
    die xde tulis timing bpe lme kte punye pc running…
    btw..thnx 4 d info bro..
    sangat membantu…:D

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *