Home > Berita > tips menjaga privasi di alam cyber

tips menjaga privasi di alam cyber

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP --> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

dunia internet sekarang memang sudah menjadi sebahagian daripada kehidupan kita.dengan internet kita boleh buat apa sahaja mengikut kehendak dan juga cita rasa masing-masing.tapi dalam masa itu.pernah tak kamu teringat yang setiap akaun kamu itu selamat daripada dicerobohi oleh orang yamg tidak bertanggungjawab?.mungkin di antara

kamu yang mengata ya.lebih sedikit berbandingkan mereka yang mengatakan tidak.
ya lebih ramai mereka yang tidak pernah ambil tahu terhadap keselamatan kepada privasi. memang sungguh rugi!..
ok..mengikut kepada pengetauhan saya dimana negara malaysia adalah negara yang tergolong di dalam penggunaan internet yang tertinggi dan malaysia juga adalah yang paling terbanyak pengguna yang langsung tidak ambil  tahu tentang hak privasi mereka.ok saya bagi contoh.contoh negara jepun.dimana hampir 100% pengguna internet di jepun adalah mereka yang mengutamakan keselamatan bagi setiap akaun yang mereka buat.terutama akaun laman sosial seperti facebook,yahoo,myspace,twitter,friendster,tagged dan banyak lagi.mereka juga  tidak  suka membuat akaun
dengan menggunakan pnegenalan diri yang sebenar.so.disitu kita boleh ambil sebagai contoh untuk keselamatan masing2 sebelum kita menyesal di kemudian hari..
sebagai contoh pula di negara kita ini dimana hampir kesemua pengguna internet tidak begitu ambil berat terhadap keselamatan privasi.di mana kebanyakannya mereka yang mengadu akaun di hack ataupun di blocking.seperti  fan page hot fm baru2 ini,facebook farah fauzanah,laman web terkamuka malaysia dan ramai lagi yang lain..
oleh itu..saya akan memberi sedikit tips cara-cara penjagaan privasi pada kamu semua.saya harap ini sedikit dapat membantu…
1 Simpan data peribadi kamu seperti e-mel, rekod ‘chatting’, gambar dan video dengan selamat. Gunakan kata kunci atau ‘password’ yang mempunyai kombinasi huruf dan nombor atau kamu mungkin juga mahu menguncinya dengan lebih selamat (dikenali sebagai encryption). Banyak perisian yang membolehkan kamu melakukan perkara ini, supaya kata laluan kamu tidak dapat dileraikan dengan begitu mudah.
2 Fikirkan beberapa kali sebelum meletakkan apa-apa gambar peribadi kamu di Internet. Gambar tersebut mungkin akan digunakan atau diubah oleh orang lain, tanpa persetujuan kamu. Banyak cara lain untuk kamu berkongsi gambar-gambar peribadi bersama keluarga dan rakan-rakan yang jauh.
3 Berseronoklah dengan teknologi. Belajar lebih banyak bagaimana laman-laman web yang kamu lawati itu berfungsi, siapakah orang yang bertanggungjawab untuk laman web tersebut supaya kamu tahu siapa yang perlu dihubungi jika mahu menghantarkan sebarang aduan. Lebih banyak yang kamu tahu tentang teknologi terkini, kamu mampu mengurangkan risiko pendedahan di Internet.
4 Paling penting sekali, kamu perlu bijak mengawal privasi antara diri kamu dengan keluarga, rakan-rakan, pasangan dan juga majikan kamu. Berbicaralah secara terbuka dan pastikan mereka memahami hak kamu untuk mengekalkan privasi. Mempercayai dan menghormati hak masing-masing adalah kaedah terbaik untuk mengadakan komunikasi secara online!
Berikut adalah tips bagi kita2 yg mempunyai Rangkaian Sosial
5 Semuanya umum
pastikan kamu tidak memasukkan segala maklumat di dalam laman web sosial kamu kerana apa yang dipaparkan akan menjadi terbuka kepada umum. Ketahuilah setelah kamu masukkan data peribadi ke dalam web, kamu pasti tidak dapat mengawalnya.
6 Seperti perjanjian
jika kamu menggunakan rangkaian social walaupun kamu cuba menjadi orang yang tiada nama (anonymous), kamu tetap dapat dikesan kerana kadang kala tanpa disedari kamu telah mendaftarkan maklumat tentang diri sendiri.Secara tidak langsung juga kamu terikat dengan sebarang perjanjian pengguna yang telah pun kamu persetujui.
7 Tak semuanya jujur dan benar
kamu mesti tahu bahawa tidak semua yang ada dalam Internet itu adalah benar dan betul. Mungkin juga ada yang meletakkan gambar orang lain dalam akaun Facebook mereka. Malah, ada juga yang sanggup menipu perihal diri sendiri semata-mata ingin mengaburi mata sesetengah pihak.
8 Tapis diri sendiri
pastikan apa yang ditaipkan dalam laman web itu tidak mengganggu gugat orang lain. Jangan sesekali taburkan fitnah atau lepaskan geram terus kepada individu tertentu. Ini untuk mengelakkan perkara-perkara salah faham berlaku. Berkiaslah jika perlu.
9 Tidak semua perlu tahu
kamu tidak perlu memasukkan segalanya ke dalam web. Pastikan maklumat yang kamu sampaikan itu sesuai untuk umum atau tidak. Jika ia merupakan maklumat dalaman kamu, jangan keluarkannya. Begitu juga dengan maklumat sensitif yang perlu dirahsiakan.
so..applikasikan lah jika ia berguna bagi korang semua iye….ada tak sesiapa yang minta akaunnya di hack oleh saya??..hehe…

Artikel Yang Mungkin Anda Minati

2 comments

  1. hye..
    adam rasa blh je tuka hosting tu,,tp rasanya kene tuka hosting dlu,bru blh tuka domain..tp mcm adam,adam lbh selesa gunakan hosting blogger.com,so adam stick dgn ini je..:)

  2. ok adam tq.nanti nak beli domain dulu r..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *