Home > Berita > Travel 10 Hari Ke Pulau Palawan Filipina Dengan Bajet Bawah 2 Ribu, Anda Pasti Terpegun Dengan Keindahan Pulau Ini

Travel 10 Hari Ke Pulau Palawan Filipina Dengan Bajet Bawah 2 Ribu, Anda Pasti Terpegun Dengan Keindahan Pulau Ini

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP --> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

Tanyalah pada siapa saja, bercuti menjadi satu aktiviti yang paling digemari oleh semua. Ia bukan sahaja dapat menenangkan fikiran setelah sekian lama mengabdikan diri dengan kerja, malah ia turut memberi peluang kepada anda untuk bersantai secara solo atau membawa pasangan.

Namun, bila merancang saja untuk travel, bajet merupakan antara perkara penting yang menentukan lokasi yang bakal menjadi destinasi kita. Kejatuhan nilai ringgit juga menyebabkan ramai yang sedikit keberatan untuk travel ke luar negara kerana kekangan bajet disebabkan tukaran matawang yang tinggi.


Namun, perkongsian daripada lelaki ini Aidil Zuhri Ben Mustaffa di Page Backpackers Buddies Malaysia (BBM) mungkin boleh merubah fikiran anda. Dengan bajet di bawah 2 ribu selama 10 hari, lelaki ini berjaya mengembara ke Pulau Palawan, Filipina. Sebuah syurga tersembunyi yang dinobatkan sebagai World’s Best Destination Of 2017, keindahannya pasti memukau pandangan yang melihat.
Jom kita ikuti perkongsian saudara Aidil seperti di bawah ini. Semoga bermanfaat untuk anda yang sedang merancang tempat percutian luar negara terbaik dengan bajet yang minima !

It’s Palawan, The Philippines!!!

My recent trip to Palawan was quite spectacular. Puerto Princesa was a meh but El Nido was amazing and it’s worth every pesos you spent.

Saya tidak akan mengesyorkan mana-mana daripada anda untuk menghabiskan terlalu banyak masa di Puerto Princesa (PPS) kerana ia hanya sebuah bandar mati pada waktu malam dan bandar yang membosankan pda siang hari. Satu-satunya perkara yang lebih baik di Puerto Princesa adalah Robinson Place yang merupakan salah satu daripada 2 pusat membeli-belah di sana.
Sebagai orang Malaysia, pusat membeli belah sama seperti rumah kedua kita, Robinson Place tidak akan menterujakan anda kerana saya sendiri berfikir bahawa mana-mana gedung Giant atau Tesco di Malaysia lebih baik. Saya tidak mempunyai pilihan lain selain untuk mendarat di PPS dari Manila sebagai penerbangan dari Manila ke El Nido akan menyebabkan kos lebih besar.
Dari PPS, saya mengambil komuter ke El Nido untuk P500 dan ia mengambil masa kira-kira 6 jam untuk sampai ke El Nido. Oleh kerana pandangan pertama yang agak kurang terhadap PPS baru-baru ini, saya agak lega apabila saya melihat pantai El Nido dan semuanya mula masuk akal.

Artikel Yang Mungkin Anda Minati

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *