Home > Berita > trik untuk lock folder tanpa sebarang software

trik untuk lock folder tanpa sebarang software

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP --> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

jom lock folder tanpa sebarang sofware,ni adalah trick yg telah sy temui dari serata internet..dan terus bagi korang shere untuk masa ke semasa, famahi betul betul yer..
trik sesuai pada Windows Vista SP1 dan XP SP2.

Langkah-Langkah :

1. Buat satu folder baru

2. Dalam folder baru tu, buat satu file txt dengan notepad pastu copy semua kod kat bawah ni. 

Quote:

Quote: cls

@ECHO OFF

title Folder Private

if EXIST “Control Panel.{21EC2020-3AEA-1069-A2DD-08002B30309D}” goto UNLOCK

if NOT EXIST Private goto MDLOCKER

:CONFIRM

echo Are you sure you want to lock the folder(Y/N)

set/p “cho=>”

if %cho%==Y goto LOCK

if %cho%==y goto LOCK

if %cho%==n goto END

if %cho%==N goto END

echo Invalid choice.

goto CONFIRM

:LOCK

ren Private “Control Panel.{21EC2020-3AEA-1069-A2DD-08002B30309D}”

attrib +h +s “Control Panel.{21EC2020-3AEA-1069-A2DD-08002B30309D}”

echo Folder locked

goto End

:UNLOCK

echo Enter password to unlock folder

set/p “pass=>”

if NOT %pass%== masukkan password anda goto FAIL

attrib -h -s “Control Panel.{21EC2020-3AEA-1069-A2DD-08002B30309D}”

ren “Control Panel.{21EC2020-3AEA-1069-A2DD-08002B30309D}” Private

echo Folder Unlocked successfully

goto End

:FAIL

echo Invalid password

goto end

:MDLOCKER

md Private

echo Private created successfully

goto End

:End 

3. Kemudian, tekan (Ctrl+f) cari perkataan ni masukkan password anda. Masukkan password anda tukar pada password anda.

Contoh: if NOT %pass%==josrevalution2011 goto FAIL

maknanya password anda ialah josrevalution2011

4. ‘Save as’ file dan namakan sebagai locker.bat

5. Pergi kat folder dan anda akan nampak file locker.bat dalam folder tu. Double click file locker.bat dan satu folder baru akan muncul secara automatik (folder nama private).

6. Letak file yang nak di’lock’ dalam folder private tu. Lepas tu, keluar dari private folder dan double click pada locker.bat sekali lagi.

Ia akan tanya sama ada nak lock folder atau tidak. (Y/N)

7. Taip Y, folder private anda akan hilang (maknanya dah di’lock’

8. Nak unlock balik, double click pada locker.bat dan masukkan password yang diminta. 

Untuk lebih mudah lagi tengok video kat bawah ni

soo..pe lagi lock lah segala benda private dan 18sx tau pe je lah yg korang rasa xnak orang lain jengguk..hehehe..

Artikel Yang Mungkin Anda Minati

5 comments

  1. Bagusnya… Thnx…. Lepas ni boleh la sa lock novel sa… hehehe

  2. am,,,jan2 ko nak lock folder yg bukan2 nie kan??hahahah….

  3. mcmn nak cancel kan or delete folder ni?

  4. nak delete folder yg mana?kalo nak delete folder yg di buat untuk tmpat lock folder tu senang aje..masuk control panel>add or removed program.cari folder itu dan delete@removed

  5. kalo bukan sana..just right klik mouse n pilih delete siap..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *