Home > Berita > Tunaikan Umrah Separuh Lebih Murah Berbanding Harga Pakej, Tapi Kemudahan Seperti Pakej VIP, Wanita Ini Kongsi Cara-Caranya

Tunaikan Umrah Separuh Lebih Murah Berbanding Harga Pakej, Tapi Kemudahan Seperti Pakej VIP, Wanita Ini Kongsi Cara-Caranya

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP --> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

Pasti banyak di antara kita ingin ke Tanah Suci, baik untuk menunaikan ibadah haji ataupun mengejakan umrah, tetapi biaya yang cukup mahal membuat banyak yang menangguhkannya dahulu.

Biaya biasa untuk mengerjakan umrah adalah sekitar RM6,000 hingga RM10,000 dan mungkin lebih tinggi untuk paket VIP atau ekslusif Ramadhan.

sebenarnya bagi mereka yang ingin pergi bersama keluarga, Anda sebenarnya dapat Hemat biaya untuk ke sana termasuk ke Mekah dan Madinah, yaitu dengan pergi sendiri dengan biaya setengah lebih murah dari harga yang ditawarkan untuk paket .

Jom baca kemitraan Puan Eida Hidayati Hassan dia telah pergi mengerjakan umrah DIY dengan biaya lebih murah tetapi tinggal di sana selama 10 hari, fasilitas yang dinikmatinya seperti paket VIP termasuk hotel, dan yang paling penting Anda bebas bergerak tanpa ada jadwal yang ditetapkan.

[TIPSUMRAHDIYALAALAVIPDENGANHARGALEBIHMURAH

Apa yang harus uols buat untuk join UMRAH DIY …

Lebih hemat, lebih waktu dan lebih nyaman karena uols yang tentukan sendiri.

Harga juga sangat hemat dan yang penting sekali kenyamanan kita membawa anak anak kecil atau orang tua tanpa menganggu waktu orang lain. Ehhh macam privacy gitu … faham kan ..

Uols bisa follow apa yang #kakpwinsess buat.

Biaya kasar umrah kak pwinsess dalam RM4000 ++ seorang saja namun …. kak pwinsess pernah pergi bersama travel agent pada tahun 2015 berharga 8k / 1 orang.

Kak pwinsess try try Ber DIY pada tahun ini dan alhamdulillah sangat sangat memuaskan hati.
Hotel dekat masjid, transport kereta khusus untuk kami dan ala ala VIP gitu .. alhamdulillah.

Kelebihan UMRAH DIY

1. Bisa pilih waktu sendiri
2. Bisa bebas nak lakukan aktivitas apa dulu
3. Bisa pilih hotel dekat masjid dengan harga yang murah. (Rajin google)
4. Bisa pilih penerbangan time offer tanpa pikir apa apa (saat murah jer terus sambar)
5. Lebih nyaman karena kita kita aja ..
6. Kamar tak share dengan orang lain, family family kita saja ..
7. Harga lebih hemat
8. Bisa datang ramai ramai sebab harga terjangkau, anak anak tu bayar tiket flight ja, kamar sharing la ..
9. Mudah ja, banyak org malaysia disana. So tak rasa takut, pakistan, bangladesh bisnes kat sana pandai cakap melayu. Arab pon pandai cakap melayu. Tak tahu tanya.
10. Apply visa dalam waktu seminggu ja ..
11. Sangat cocok bawa orang tua, anak anak dan orang uzur tanpa menganggu aktivitas orang lain.
12. Mobil ada driver untuk bawa Anda selama disana. Tak perlu naik bus.

Kak pwinsess study umrah DIY di fb dan telegram selama sebulan dan membuat keputusan segera untuk pergi. Ini cara – caranya seperti digambar.

Kak pwinsess share cara cara dulu ya, next kak pwinsess share pula pengalaman umrah DIY.
Baca di gambar untuk tengok step by step.

1. Book flight … Kak pwinsess pilih Air Asia saat offer:)

Book time free … tak kira la air asia ka..MAS ke..saudi ka..yang murah ja book cepat2.

Pic saat sampai di airport Jeddah, turun flight, naik bus untuk ke balai kedatangan:)

Abang, kak pwinsess, suami dan raiyan.rizqy dok layan pemandangan tepi jendela kot ..

Bawa anak anak kena ada kegiatan la … boring dalam flight.

Bawa buku mewarnai dan colour colour.

2) Book hotel di Makkah

Kak pwinsess guna traveloka alasan paling murah dari page lain.

Hotel hilton suites makkah pilihan kak pwinsess sebab dekat masjid, seluruh hotel depan dah masuk masjidil haram

Perlengkapan kamar

1. Ada satu kamar (king size) memuat kak pwinsess, suami dan anak anak.

2. Ada ruang menonton tv.ada sofa (abg kak pwinsess tidur sini). Ada bantal extra diberi

3. Ada 3 lemari baju. Bisa ambil sorang satu.

4. Ada dapur bisa masak

5. Toilet

6. Bisa request wheelchair gratis untuk digunakan selama disana

7. Ada service laundry

8. Hotel dalam supermarket. So turun ja msk supermarket ada toko swalayan di lantai 4.

Sini tempat makan kami.

PS: nak murah lagi bisa pilih hotel jauh sikit. Ada murah murah juga.

Ni kondisi kamar yang dipesan, selesakan

Ni ruang tamu..eh kalau mai banyak lagi bisa 3 orang tidur sini .. sini abang kak pwinsess konker kat dia sorang.

2. Lepas book hotel makkah..book hotel madinah pula.

Guna traveloka juga …

Hotel acara Grand Mercure medina depan gate 16.

Turun lobi terus gate 16.

Dekat sangat ..senang ulang alik.

Kamar 3 single bed:)

PS: hotel murah lagi pon ada. Tapi jauh sikit kena jalan.

Ni kondisi kamar di Madinah .. nyaman

Ok step ke 3B adalah buat VISA.

a. jika bawa isteri kena ada salinan surat nikah yang dicap oleh kantor agama.

Kalau pria saja pergi..tak perlu apa apa salinan.

b. bawa anak anak kena salinan surat beranak dicap JPN … Kalau tak bawa anak anak ..tak payah la apply.

c. suntikan vaksin di klinik terdekat, Kak pwinsess pernah pergi umrah pada tahun 2015. So tak payah inject dah sebab vaksin tahan 3 tahun. Anak anak ja inject., Harga sorang RM150

D) Buat passport .., lalau dah ada..legaa .. jimat duit

DEWASA RM200
KANAK KANAK RM100

E) Snap gambar berukuran passport 4 lembar
Background putih

RM10 (4 KEPING)

Pria – baju berkolar / hitam / tak bisa pakai songkok dan topi

Perempuan – tudung hitam atau gelap

Ok siap step 3 semua, kita ke step 4

Document document ini akan di kirim ke travel agent yang bisa apply VISA buat Anda.

Dapat guna email dan postage bagi yang jauh. Kalau dekat pergi jumpa dan bagi je

Step ke 5

Bila semua document ada di tangan travel agent, dia akan bawa untuk di buat MOFA di wisma putra. Kalau dekat.pergi buat sendiri, Kak pwinsess jauh. Upah runner RM50 (untuk semua visa)

Bila siap MOFA baru bisa apply VISA.

Step ke 6

Ha siap dah VISA, RM350 Per person.

Bila siap visa, travel agent akan pos kepada kita. So get ready …. nak nomor travel agent yang kak pwinsess buatkan .. Pm Farhana Sairuji

Bagi code: kak pwinsess rekemen..hehe

Step ke 7

Yang ini wajib ambil sesiap paket ni. Sehingga sampai sana tak kena tipu dan tak rugi duit dan waktu.

Kak pwinsess ambil mobil muat 3 dewasa dan 2 anak anak. Ada driver.

Perjalanan

1. Airport jeddah ke makkah
2. Bawa ziarah di daerah makkah
3. Makkah ke Madinah
4. Bawa ziarah di madinah
5. Madinah ke airport jeddah

SAR 2300 untuk 10 hari disana.
So sampai sana tak payah pikir dah ada orang bawa kita ke mana mana tanpa risau nak cari transport.

Ada ustaz pattani yang akan call tanya kabar hari hari disana dan mengelola waktu transport kita nak guna

Ok settle …. siap dah ..
Mudah ja kan ..

PS: ni ambil paket kat travel agent yang urus VISA tu.

Mobil ni kami naik … memuat 3 dewasa, 2 anak anak, bonet besar muat 3 tas besar, 1 tas kecil, 2 ransel backpacker, 1 twin stroller dan 2 tas anak anak.

PERSIAPAN LAIN

Persiapan lain pula.

1. Beli makanan atas flight sesiap tau pergi dan balik.

2. Eh jangan lupa bayar sewa bagasi Anda, nanti nak shopping banyak banyak..hehe

3. Ambil asuransi dalam flight tau..Penting

Malang tak berbau siapa tahu, janji kita get ready sesiap minimal ada claims dan asuransi.

Kita hanya merancang, allah tentukan.

4. Asuransi perjalanan pon penting ambil, dalam rm30 ++ sorang. Apply di website takaful ikhlas saja. Asuransi ni digunakan sepanjang uols berada di tanah suci. Bukan apa, if jadi apa apa kat uols, uolss ada asuransi yang bisa bantu uols disana.

5. Buat nametag … Memang pergi sendiri..Pentingnya karena

1. Passport kita tinggal dalam brankas dalam kamar hotel, kalau bawa takut putus, nanti susah nak balik..hehe
So nametag ni fungsi mcm ic kita di badan.
2. Kalau jadi kecelakaan .. ada no family disitu. Ada details kita semua, senang orang yang nak tolong tu rujuk.
3. Kalau kita sesat. Ada no hotel dan mudah kita nak cari hotel dengan tanya orang.

Detail perlu ada di nametag
1. Nama lengkap
2. No passport
3. Tanggal berada disana contoh 20-31 / 3/2017
4. No tel sendiri
5. No telp saudara di malaysia
6. Nama negara MALAYSIA
7. Nama dan no hotel di Makkah
8. Nama dan no hotel di Madinah
9. Gambar Anda

Ehhh 2 orang ni kerja angkut air zam zam ja … banyak dan gratis ..seronok depa ..

Ok ni cerita ringkass .. harap membantu ya..Lepas baca tu …

Wajib lah #SHARE tanda Anda pon tak lama lagi akan ke tanah suci bersama keluarga dengan budget murah namun berkelas VIP, mudah mudahan banyak tahu dan mudahkan banyak lagi ke tanah suci. – Eida Hidayati Hassan

Siakapkeli.my

Artikel Yang Mungkin Anda Minati

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *